Missugust toitu oma kiisule pakkuda?
top of page

Missugust toitu oma kiisule pakkuda?

Updated: Jan 2, 2022

Kiisule toidu valimisel lähtu põhimõttest, mida kvaliteetsem toit, seda tervem ja pikem on kassi elutee Sinu kaaslasena!

Anna võimalikult kvaliteetset toitu, sellist, mida oleksid nõus ise ka sööma (ülekantud tähenduses siis 😉). Kassid ei ole nagu koerad ja seega mitte nagu inimesed, nende organism on kohastunud sööma vaid liha. Jälgi, et mistahes toitmise korral saaks kiisu võimalikult palju vett ja vedelikke oma toidust ja joogikauss oleks värske veega alati olemas.

Kuivtoitu andes anna kuiva toitu minimaalselt pooleks konservidega (pool päeva kogusest on kuivtoit ja teine pool konserv), sest konservid sisaldavad palju vedelikke. Ära unusta, kassid vajavad pigem vähem korraga, aga tihemini süüa, kuid sobiv on harjutada kass ka 2-3 toidukorra peale päevas.

Teadmiseks! Alguses, kassi võttes, ära osta kokku suuri koguseid toite, sest kassid kipuvad toiduga pirtsutama ja seetõttu tasub alguses jälgida ning alustada väiksemate kogustega.

TOORTOIT

Kõige parem, st loomuomasem, toit on kassile toortoit. Artikkel sellest, mis see toortoit on - https://lemmik.postimees.ee/3419357/millest-koosneb-kasside-toortoit. Sa ei pea toore toiduga ise jändama, selle asemel otsi valmistooteid lemmikloomakauplustest.

Valmistooteid toortoidupakikestena toodavad nt Rafus, Mush, Rawest cat food, Oscar, Karjamõisa. Selleks, et leida valmistoite, astu sisse erinevatesse lemmiklooma kauplustesse ja otsi külmaletti (sügavkülm).

Oleme näinud valmis toortoitu müügil järgmistes kauplustes (aga kindlasti on veel neid): MyPet, Urr ja Nurr, Minu koer.

Teadmiseks! Ära ehmu sellest, et toortoidu pakkidel on tihti koera pilt. Liha on ikka liha ja toodetes olev erinevate komponentide vahekord on sobiv ka kassidele. Toortoitmise kohta loe juurde ka eesti keelset infot nt

* Kenno Ruuli kodulehelt - https://www.ultimateraw.com/teadmiseks/ või

* Kerli Kolbergi blogist - https://koeratoidust.blogspot.com/search/label/Kerli%20Kolberg (blogis on rohkem juttu koerte toortoitmisest aga kõik mis liha ja üldist teadmist puudutab, siis see on seal täiesti sobilik ka kasside toortoitmisel)

Ka tavakaubandusest on võimalik leida soodsalt kassile kasuliku lihakraami. Seal on lettidel müügil pakendatult näiteks kanasüdamed, kanamaks, kanakael, kanamagu, kanafilee (ilma soolata peab olema), hakklihad jne. Kuna kogused on suured siis tasub panna nad pisemate karpidega sügavkülma ning soovitud koguses võtta välja sulama ennem söötmist. Väga väärtuslik pehme lisasöök kassile ja soodus ka veel pealekauba.


KUIVTOIDUD JA KONSERVID.

Kui toortoitu ei saa mingil põhjusel anda ja valik on kuivtoidu ning konservide kasuks, siis palun jälgi toote koostises, et toit ei sisaldaks:

- suhkruid (suhkruhaiguse ja hambakivi põhjustaja),

- teravilju (sh erinevaid jahusid nagu mais, nisu, oder, herned, oad, ka riis, kartul) (kassid ei seedi teravilja, see on tühi süsivesik, mis ei omastu toitainena)

- lõhna- ja maitseaineid (tekitavad isu ja mõjuvad nagu inimestelegi, võrduseks saab tuua kartulikrõpsud, kiirtoidud jne)

Koostise lugemisel jälgi, et esimesel kohal oleks liha (ja märgitud ka protsentuaalne kogus) ning mitte lihasaadused.

Kokkuvõtvalt - mida vähem erinevaid komponente (liha kõrval) sa koostises näed, seda parem.

Teadmiseks! Kuivtoit on kuiv nagu selle nimetus ütleb ja see põhjustab kassile pika tarbimise korral (kui ta ei saa kõrvale märgtoitu) neerude ja põiega seotud vaevusi.

Põhiline liha, mida kassitoidud sisaldavad, on kanaliha, seega kuna Sa ise ei tahaks igapäevaselt sama liha süüa, vali vahelduseks kassile ka veise-, pardi- ja lambaliha jmt sisaldusega toite.

Teadmiseks! Lihasaadused on sama nagu meil on keeduvorst või soodsamad viinerid (tehtud kondiijahu ja liha segust, kus liha enda protsent on väga madal). Kuivtoitude ja konservide tootjaid on meeletult palju, kuid lisame nimekirja tootjatest, kellel on kvaliteetsema sisuga toite, mida me ise eelistame (see pole terviklik nimekiri, vaid soovituslik, lühike valimik).

Soovitatavad toidud:

*Aatu *Animonda *Carny *Acana *Orijen *Prima Cat *Ziwi *Almo nature *Meowing Heads *Canagan *Lily’s Kitchen *Applaws *FourFriends *Schesir jpt.

Kuivtoidu andmisel võib proovida niiskuse tekitamiseks ka toitu leotada vähese veega. Kuivtoidu kõrvale võib konservi asemel juurde anda ka toorest liha ning kala. Eelista tooteid, mis on sügavkülmutatud (see hävitab parasiidid). Nt veise liha, süda, maks, neerud ja kaladest nt räimed (anna koos peaga, tervelt), kanalihast anna fileed, südameid, pugusid ja kanakaelu (puhastamata ja toorelt!!!). Lisada võid veel toorest muna ja nt lõheõli (need aitavad kaasa tervele- ja läikivale karvakasvule ning hoiab karva kassi keha küljes).


Soovitus! Sellelt leheküljelt saate odavamalt tellida oma lemmikule kvaliteetset loomatoitu, vastavalt tema vanusele, tõule ning maitseelistusele.

Soovitus! Kui otsustad anda kiisule eraldi toorest (mitte valmis tooteid), osta kaup turult, eelista pigem kodumaist ja/või mahetootjat. Valmista ette portsjonid (nagu tavapärane päevakogus on) ja pakenda, viska sügavkülma 7-14 päevaks ning enne kiisule pakkumist sulata jällegi kaup üles. Nii saad ühekordse vaevaga pikaks ajaks toidu ette valmistada.

Teadmiseks! Kui annad toorest toitu, siis eelista suuremaid tükke või anna räim ja kanakaelad tervelt, sest see aitab kiisul oma hambaid puhastada ja hambakivi vältida.

Teadmiseks! Ära töötle liha ja konte (ei keeda ega auruta ega küpseta)- nii kaovad enamus toitaineid ja tervislik kraam sellest toidust. NB! Kont on töödelduna ohtlik loomale!

Kui KASS ON HAIGE või alakaalus siis kindlasti pea nõu loomaarstiga ning leia kassile sobiv erisöök. Tihti vajavad loomad väga spetsiifilist sööki või näiteks taastuvad tänavaelust, tervisemuredest, alakaalust, ülekaalust, neil on puudu vitamiine ja mineraale, organid vajavad toetamiset erisöögiga, kass on kas liiga apaatne või liialt ärev, karv on lahti või seedimine korrast ära jne jne. See nimekiri on väga pikk mille puhul saab õige ja spetsiifilise toiduga kaasa aidata looma paranemisele. Kui sul on kahtlusi, et sinu praegune toit kassile ei sobi ja ülalolevatest nõuannetest jääb väheks siis kindalasti konsulteeri oma loomaarstiga kassi söögi teemal lisaks.

1,671 views

Recent Posts

See All
bottom of page