Viis kodu kahe aastaga: kaunitar Missy on senistele omanikele vaid mängukanniks osutunud
top of page

Viis kodu kahe aastaga: kaunitar Missy on senistele omanikele vaid mängukanniks osutunud


Järjekordselt MTÜ Cats Help hoole alla sattunud noorukest Missyt on korduvalt solgutatud perest perre. Hiljuti tuli tal omaks võetud inimestest juba viiendat korda lahkuda.


„Missy on olnud mängukanniks ühes peres, siis teises peres ning nüüd on Missy jälle kodu vahetamas. See on juba kuues kord talle omale tuttavast keskkonnast lahkuda ning alustada kõike otsast peale. Ja seda mitte üldsegi kassi enda süül,“ tõdes MTÜ vabatahtlik Evelyn Taaler. „See on lihtsalt nii kurb ning näitab selgelt seda, kui katki on meie ühiskond ning kui pinnapealsed inimesed, kui asi puudutab loomi.“


MTÜ Cats Help andmetel on Missy kolimiste kronoloogia alljärgnev.


Aasta on 2021, kui veel lapseohtu nooruke kassike leitakse ühe pere poolt Ida-Virumaalt. Kiisu päästetakse õuest, võetakse koju, mängitakse natuke aega õnnelikku perekonda, kuni järsku otsustatakse, et nad ikkagi ei soovi seda kassi. Kiire-kiire on kassist lahti saamisega ning kiisu abipalve jõuab MTÜ kõrvu. Võimalik, et suguküpseks saanud neiu tõi kuuldavale liiga intensiivseid armuhüüde ning paljudes kohtades pole steriliseerimine veel moes, seega lihtsam on kassist vabaneda, kui tema peale raha raisata.

Leiame kiirelt kiisule hoiukodu, teeme kõik veterinaarsed protseduurid, Missy saab ka steriliseeritud ning hakkab uut kodu otsima. Kuna kiisu on ilus kolmevärviline ning nooruke, siis pärast mõnda aega otsimist, leidub talle tore pere.


Kiisu kolib koju, oleme perega ühenduses, kõik on hästi, kuni pool aastat hiljem tuleb perre koos kassi omaniku tütrega elama väike laps - omaniku lapselaps. Laps hakkab kassi kiusama, loomulikult see kassile ei meeldi ning kassist lahti saamisega hakkab taas kiire. See ei ole sõnakõlks ega asjatu süüdistus, et laps kassi kiusama hakkas. Omanik teatas konkreetselt, et kassist loobumise põhjus on see, et väike laps tahab kassiga mängida ning jookseb talle järele, aga Missy ei taha seda. Kass on last mõned korrad kriimustanud ning kardab teda. Püüame küll nõu anda, et ehk saaks Missy koju jääda, aga otsus oli tehtud. Laps peab saama loomaga mängida ning kui Missy seda ei soovi, siis peab Missy välja kolima.

Uus kolimine. Uus stress. Seekord hoiukodu. Väike lootus on, et ehk jääb Missy sinna päriseks. Läheb aga nagu alati.


Ka see hoiukodu leiab üsna pea, et neil pole Missyt vaja ning et pere oma kass on Missy tõttu stressis (Missy pole kordagi olnud agressiivne teiste kasside suhtes. Eelmises hoiukodus elas ta päris mitme kassiga koos ning pigem meeldis nende seltskond Missyle.)


Kassist lahti saamisega on nii kiire, et enam vähem päeva pealt pidi kass lahkuma. Leiame kiisule taas uue koha, tuleb mitu kodupakkumist ning loodame, et ehk on nüüd Missy seiklused lõpuks lõppenud. Kahjuks ei.


Hoiukodu on kassist lahti saamise tuhinas nimelt kiirustanud ning ei sulge kõiki transpordipuuri klambreid korralikult. Õues laguneb puur laiali ning hilissügisesel ajal saab Missy jooksu Õismäe paneelmajade vahel. Kuu aega kestnud püüdmist, milles hoiukodu, kelle maja juures Missy lahti pääses, osaleda ei soovi, sest see pole tema mure. Missy saadakse võhivõõraste abiga lõpuks kätte.


November 2022. Missy kuulutuse peale tuleb jälle mitu kodupakkumist. Süda hõiskab sees ning valime pärast pikka kaalutlust ühe toreda 63-aastase naisterahva, kes pakub kiisule rahulikku kodu, mida Missy pärast kõiki üleelamisi väga vajab.


Oleme perega ühenduses. Kiisu uus omanik on väga rahul, teatab et kiisu harjub iga päevaga aina enam. Kusjuures põhjendab ta Missy valimist sellega, et talle läks kassi lugu väga korda. Kirjeldame talle detailselt Missy iseloomu, harjumusi, et ei tekiks mingeid valesid ootusi.


Kahe kuud pärast soovib Missy pere talle sõpra seltsiliseks, kuna tööpäevad pikad ning tundub, et Missy on siiski üksik ning õnnetu. Leiame talle vahva triibulise sõbraliku kassipoja seltsiliseks ning tundub, et kiisude elu läheb järjest toredamaks. Mitte miski ei valmista meid ette eilseks kõneks hilisõhtul.


Missy uus omanik helistas ning teatas, et Missy ja uus kassipoiss siiski ei klapi omavahel. Eks noored kiisupoisid (nad ei ole 7.kuust kassipoissi veel ka kastreerinud) kipuvad aeg ajalt ka olema väga intensiivsete mängudega ning kass, kes tahab rohkem rahu ega suuda kassipoja energilisusega sammu pidada, võib kassipoega tõrjuma hakata ning tema peale pahaseks saada.


„Me olime valmis selleks, et otsime siis kassipojale uue kodu, kui kiisud omavahel ei klapi, kuid miski ei võinud meid rohkem üllatada, kui see, et hoopis Missy on see, kellest soovitakse vabaneda,“ lausus Evelyn. „Pärast aastat kassipidamist selgus, et proua Üllel siiski ei ole Missyga sellist klappi, tema sõnul on kass täiesti katkine ning kohutavalt pirtsakas. Kokkuvõtteks ta ei soovi seda kassi.“

MTÜ palus selgitust, kuidas kass katki on. Selgus, et katkine kass on Missy seetõttu, et ta siiski ehmub teatud helide ja liigutuste peale, ei tule sülle ning sellest, et talle saab pai teha, ei piisa. Kohutavalt pirtsakas on ta seetõttu, et ta sööb vaid krõbinaid ning mitte üks konserv talle ei sobi. Küll aga sööb kassipoeg kõike ning on nii tore kaaslane.


„Me küll keelitasime ja proovisime selgitada, kui raske Missyle järjekordne kolimine saab olema ning kui keeruline jälle talle kodu leida, kuid kahjuks oli omanikul otsus tehtud. Ma ei taha teda ning nii on, tuli vastuseks. Jah, ega sunniviisiliselt kedagi armsaks teha ei saa ning antud juhul on tõesti parem Missyle uus kodu leida,“ tunnistas vabatahtlik.


Nüüd ongi Missy kuuendat ja loodetavasti viimast korda koduotsingul. Missy ei ole metsik, agressiivne ega ettearvamatu, ei ole ka kass, kes aina valesti pissiks. Missy on pisut pelglik, ta ei ole sülekass, aga ta naudib paisid ning talle meeldib diivanil koos inimesega telekat vaadata, kaissu pugeda ning oma pisikest keha peremehe vastu suruda. Kõiki pererahva tegemisi tuleb ka suure huviga jälgida ning neist osa võtta. Aeg ajalt tulevad talle ka mängutuurid peale.


Kui sulle läks Missy lugu korda ning oled veendunud, et suudad talle turvalist kodu pakkuda, kirjuta palun CATS Help messengeri või aadressile info@catshelp.ee


2 views
bottom of page