Kassipäästjaid lämmatab kümnete tuhandete eurode suurune võlakoorem
top of page

Kassipäästjaid lämmatab kümnete tuhandete eurode suurune võlakoorem

Updated: Mar 23, 2023



Vabatahtlikest koosnev Cats Help MTÜ teatas, et vajab hädasti annetusi oma tegevuse jätkamiseks, sest uude aastasse tuleb kaasa tasumata arveid koguni 29 227 euro eest.


Cats Help kirjutas oma Facebooki postituses, et abipalveid õues külmetavate kasside päästmiseks tuleb praegusel ajal lausa igapäevaselt: «Seis on hullem kui eelmisel aastal.» Kas on asi selles, et organisatsioon on vahepeal rohkem tuntust kogunud ja inimesed teavad, kuhu pöörduda, või on abivajavaid kasse õue rohkem tekkinud, on keeruline öelda, kuid abivajajaid tuleb justkui uksest ja aknast. Paraku on sellel oma hind.


Kuigi MTÜ osaleb aktiivselt laatadel ning püüab enda sõnul teha kõike, et kiisulugudega vähegi inimesteni jõuda ja arvete tasumiseks raha kokku saada, edeneb see ülimalt vaevaliselt ning uude aastasse minnakse suure võlakoormaga.


Lähemalt Cats Help MTÜ numbritest:


  • 2022. aastal on ulatatud abikäsi 1051 kassile, 862 kiisut on koju saadetud.

  • MTÜ hoole all on praegu 443 kassi.

  • MTÜ algusajast, alates 2019. aastast, on kokku päästetud 3052 kassi ning koju saadetud 2323 kassi.

  • Kui imet ei juhtu, tuleb aastast 2022 uude aastasse kaasa tasumata arveid 29 227 euro eest, millest praeguseks on üle tähtaja 18 656. «Väga-väga suured numbrid, aga nende numbrite taga on päästetud elud,» ütleb MTÜ.


Abivajajaid tuleb uksest ja aknast


MTÜ kõige võikam juhtum on Kallastest leitud sõbralik, kuid poolsurnud isane kass. «Kui esialgu olime arvamusel, et tal on käpaluu murdunud, sest ta hoidis seda veidra nurga all ning kuidagi kõveralt, siis ortopeedi juures Tartu väikeloomakliinikus selgus, et nii see siiski ei ole. Mis on see põhjus, et käpp selline oli, ei oska öelda. Võimalik et mingi vana trauma,» kirjeldas MTÜ kassi seisundit.


Lisaks haigele käpale oli kassil ülitugev aneemia, põletik veres, kondid nähtaval.


«Kõige kurvem on see, et ka temal on kunagi olnud kodu… Lihtsalt nii kurvaks teeb see inimeste hoolimatus ja kurjus.»


Kui esialgu loodeti, et kiisu toitja ja abipalve esitaja saab talle pärast seda, kui kiisu on pisut kosunud, hoiukodu pakkuda, siis see lootus kustus kiirelt. «Kuna tal mees ei luba võõrast kassi koju tuua, siis ta leidis, et parem on kass kliinikus eutaneerida,» edastas MTÜ kassi esialgse abistaja seisukoha.

Selle kassi raviarve tuleb ilmelt ca 600 eurot ning ta vajaks väga rahulikku hoiukodu, kus taastuda. Kliinikusse ta jääda ei saa ja MTÜ karantiin kassitoas uputab.


Ka Rae vallast Harjumaalt sai hiljuti õuest päästetud üks väga sõbralik ja armas punane kiisupoiss, kel käpaga olid kehvad lood. «Käpp mädanes otsast, lisaks on see pahaks läinud haav ka liigeseid mõjutanud.» Tema raviarve on praegu ca 350 eurot.


«Me ei anna alla, kuigi meie võlakoorem on päris ränk. Me püüame aidata, kuni vähegi jaksu on, ning loodame lahkete inimeste ja annetajate abile,» on kassipäästjad kindlal seisukohal.




9 views
bottom of page