Harjumaa majapidamises elas üle 100 kassi:«Polnud tuba,ruumi,auku,pragu, tala,kappi, kus neid poleks
top of page

Harjumaa majapidamises elas üle 100 kassi:«Polnud tuba,ruumi,auku,pragu, tala,kappi, kus neid poleks

Loomakaitsjad leidsid naistepäeval ühest Harku vallas asuvast majapidamisest uskumatu hulga kasse – neid oli praegustel andmetel kokku 119. Kassid päästeti ning edasi tegeleb nendega Cats Help MTÜ.

Murettekitava olukorraga tegelesid nii loomakaitsjad kui ka ametnikud juba mullu sügisel, kuid seni ei olnud olukord paremaks läinud. «Esimest korda käisid põllumajandus- ja toiduameti ametnikud seal kassipidamist kontrollimas sügisel. Vabrikandi elamine haises juba siis ja oli väga räpane, kasse oli palju. Tookord tehti ettekirjutus, mille täitmist ei kontrollitudki vist. Igatahes jõudis meieni see lugu ka samal ajal ning hakkasime veidi asja uurima,» kirjutas Eestimaa Loomakaitse Liit sotsiaalmeedias.


Kuna nii suure koloonia päästmine on väga kulukas ettevõtmine, ei saanud olukorda kohe sekkuda. Õnneks tuli liidule appi Cat Help MTÜ, kes otsustas kasside päästmise väljakutse enda õlule võtta ning kogus kokku hulga vabatahtlikke, kelle abiga naistepäeval lõpuks kasse päästma mindi.


Vaatepilt, mis kohapeal avanes, oli asjaosaliste sõnul kohutav: mitmed kassid olid kinni pisikestes transpordipuurides oma väljaheidete sees. Kasti oli allapanuks pandud pelletid ja hein ning ilmselgelt peeti neid seal pikemat aega.


«Polnud tuba, ruumi, auku, pragu, tala, kappi jne, kus neid ei oleks olnud. Üsna kiirelt sai selgeks, et 40 kassist saab palju rohkem, aga, et lõpuks kokku 118, seda ei osanud kuidagi karta...» kirjeldas loomakaitse liidu vabatahtlik, kelle sõnul oli kasside päästmine nagu õudusunenägu.


Loomakaitse liit on juba pikemat aega oma sotsiaalmeedia postitustes põllumajandus- ja toiduametile tegemata tööd ette heitnud ning ka selles loos tuuakse välja, et ameti sekkumine olukorda kuidagi ei parandanud.


«Äkki tuleks mõelda lisaks psühholoogia haridusega inimeste palkamisele, sest veterinaarharidus pole ilmselt piisav hindamaks vabrikutes toimuvat. Kui loomade selline pidamine on väärt kõigest ettekirjutust ning ei alustata isegi väärteomenetlust peast haigete loomapiinajate suhtes, siis on kuskil midagi väga paigast ära,» kirjutab vabatahtlik.


Lemmik pöördus kommentaari saamiseks ka põllumajandus- ja toiduameti poole. Loe sellest pikemalt SIIT.


Cat Help esindaja: see on läbi aegade kõige hullumeelsem tegu


Vastab Cats Help MTÜ esindaja Evelyn Taaler


Kuidas kassidel praegu läheb? Kus nad praegu hoiul on ja millal hakkavad endale kodu otsima?



Meil on praegu käed-jalad tööd täis ja suhteliselt hullumeelne olukord. Kassid hakkavad jah kõik kodusid, hoiukodusid otsima. Lõviosa neist on erinevates kliinikutes statsionaaris praegu, üle 20 on kassitoas puuris ja mõned on ajutistel pindadel hoiukodudes.


Kuidas kommenteerite eilset päeva ja kogu sündmust üldiselt?


Ütleme nii, et me oleme siiani üsna šokis. Olukord oli väga kohutav, ükskõik, kuhu me ei astunud, tuli igast praost hordide viisi kasse välja. Läksime sinna teadmisega, et seal on ca 33 kassi, mis on meile üsna jõukohane number, aga õhtu peale selgus tõsiasi, et kasse oli hoopiski 118. Kuna me seal juba olime, siis süda ei lubanud mitte ühtegi hinge sinna õudsetesse tingimustesse jätta ja kõik vabatahtlikud tulid meile appi ja usina koostööga saime nad ära toodud ja majutatud. Lisaks sõidab meie vabatahtlik praegu ka sinnapoole, et üks kahe silma vahele jäänud kass ära tuua. Ehk arv on 119. Lisaks on paar kiisut ka tiined ja poegivad üsna pea. Koguarv siis ... ei kujuta ettegi hetkel. Nii kui kiisud on kliinikus valmis, hakkame ka neid oma Facebooki lehel jooksvalt kajastama, et leida neile kohad.


Mis seal kõige kohutavam oli? Ma saan aru, et kassid jooksid igale poole peitu ja neid oli raske kätte saada?


Kõige kohutavam oli kindlasti see, kuidas seal elati. Kõik kohad olid otsast ääreni täis kasside väljaheiteid, kuskile polnud astudagi, hais oli hingemattev ja lisaks veel perenaine küttis neid ruume täiesti saunaks, ehk võite ette kujutada, kuidas seal ruumides ilma õhuta olla oli. Kassid olid ka väga paanikas ja hüppasid meile pähe ja näkku, enamikul on kogu kere haavadega kaetud, üks meie abistaja pidi lausa EMOsse end tohterdama minema. See püük seal oli väga vaevaline.


Sellise hulga kassidega ei ole kindlasti lihtne nüüd edasi toimetada, miks otsustasite selle väljakutse vastu võtta?


Lihtne see kindlasti pole. Vabatahtlikud on praegu varahommikust hilisööni rakkes, et kõike seda asja organiseerida.


Kui palju teil vabatahtlikuid eile oli seal?


Umbes 20 inimest. Vahetustega püüti, autod voorisid edasi-tagasi, et kasse linna tuua, käidi puure juurde toomas, vabatahtlikele apteegis vahendeid, et end tohterdada. Jõudsime sinna lõuna paiku ja koju saime südaöösel.


Kas nii suur päästeoperatsioon on teie organisatsiooni jaoks esmakordne?

Jah, kindlasti, see on läbi aegade kõige hullumeelsem tegu meil kindlasti. Sellist arvu korraga meil pole iial olnud ehk see pisut hirmutab, kuid meil on väga tugev ja kokkuhoidev tiim ja loodetavasti saame hakkama.


Taaleri sõnul läheb kasside kordategemine maksma vähemalt 35 000 eurot, mistõttu vajatakse nüüd hädasti annetajate tuge. Annetada saab kõige kiiremini selle lingi kaudu SIIN.


MTÜ Cats Help

SWED: EE742200221071322431

SEB: EE091010220291056222

LHV: EE767700771005347958

Annetustelefonid:

900 0020 (5 eurot kõne hind)

900 0001 (10 eurot kõne hind)

900 0021 (25 eurot kõne hind)

2 views
bottom of page